Projekt Jedzenie odwołuje się do martwych natur wykonywanych przez malarzy pod koniec XVI wieku. Termin martwa natura w języku polskim pochodzi od francuskiego nature morte . Pierwotnie termin pojawił się w 1650 roku w inwentarzach dzieł sztuki holenderskich, stil-leven (ciche nieruchome życie). Kompozycje nieożywionych przedmiotów tworzyły estetyczne lub symboliczne martwe natury. Powszechnie wykorzystywanymi elementami były żywność, kwiaty, naczynia, broń, instrumenty muzyczne. Najbardziej znanym motywem były najdroższe produkty spożywcze, które układane były w kompozycje sugerujące gotowy posiłek na przykład śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja. Pierwsze martwe natury pojawiły się w sztuce starożytnej ale dopiero pod koniec XVI wieku usamodzielniły się jako osobny gatunek w malarstwie. Tak zwane ontbijtjes, czyli “obrazy śniadaniowe”, to malowidła, które przedstawiały proste potrawy oraz wykonane z wielką precyzją naczynia z szkła na białym obrusie.